افزایش سرسام آور هزینه واکسن دام و طیور ، انتقال ثانویه کرونا از فرآورده دامی به انسان
به گزارش دکتر برای تو، خبرنگاران/خوزستان مدیرکل دامپزشکی خوزستان با بیان اینکه هر چند اکنون نسبت به بیماری های دامی آرامش نسبی داریم اما نمی توانیم برای سال آینده این شرایط را داشته باشیم، گفت: در حوزه دامپزشکی در تامین نهاده ها، هزینه های ما تقریبا 70 تا 100 برابر شده است و در نتیجه با این شرایط، زنگ خطر را درمی آوریم.
دکتر مصطفی کنارکوهی در نشست خبری که به مناسبت روز دامپزشکی امروز (15 مهرماه) برگزار گشت، با اشاره به برگزاری مجازی برنامه های ویژه این روز اظهار کرد: دامپزشکی یک حوزه عام است که بسکمک از حوزه ها را پوشش می دهد. دامپزشک، شخصی است که دام را درمان و برای ادامه حیات دام تلاش می کند و به سلامت حیوانات می پردازد اما در تعریف کلی که در کشور ما و در اقصی نقاط جهان وجود دارد، فعالیت های دامپزشکی طیف وسیعی شامل آموزش، درمان، دارو، علوم پایه و بهداشت فراورده های خام دامی را شامل می شود.
به گزارش خبرنگاران، وی اضافه کرد: دام موجودی است که به مصرف انسان می رسد و دام ها شامل گاو، گوسفند، گاومیش، ماهی، پرندگان و کرم ابریشم هستند. بر اساس تقسیم بندی های متفاوت، اصلی ترین وظیفه ما در دو بخش خلاصه می شود؛ بخش اول تامین بهداشت دام در زمان حیات است که شامل پیشگیری و پایش بیماری و انجام واکسیناسیون است.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان گفت: پس از حیات دام و در کشتارگاه ها نیز کنترل بهداشتی فرآورده و نظارت بر اماکن عرضه، وظیفه سازمان دامپزشکی است.
وی اضافه کرد: علم طب دارای یک بیس است که به آن علوم پایه گفته می شود و تمام کسانی که قرار است به بهداشت جامعه بشری کمک کنند باید تحصیلات آکادمیک این مقطع را طی کنند؛ در مقاطع بالاتر نیز تنها دامپزشکان و پزشکان هستند که در خصوص بیماری های مرتبط با میکروارگانیسم تحصیل می کنند.
کنارکوهی اعلام نمود: تقریبا نمی توانیم ادعا کنیم که خانواده میکروبی وجود داشته باشد که در انسان بیماری ایجاد کند اما در حیوان بیماری ایجاد نکند. البته برعکس این موضوع نیز صدق می کند. منظور از حیوان؛ خزندگان، پرندگان، و پستانداران است و هیچ قارچ، ویروس و میکروبی نمی توانیم پیدا کنیم که در حیوان بیماری ایجاد کند اما در انسان بیماری ایجاد نکند.
وی اضافه کرد: به عنوان مثال کروناویروس یک خانواده بزرگ ویروس است اما چیزی که بیماری را همیشه شاخص و آشکار می کند، میزبان و شرایط محیط است یعنی وقتی قرار است بیماری به وجود آید؛ باید ویروس، شرایط محیطی و میزبان وجود داشته باشند تا بیماری ایجاد شود.
کروناویروس جایگاه دقیق خود را پیدا کرده است
کنارکوهی ادامه داد: کروناویروس سال ها است که در بدن همه ما وجود داشته اما از حدود 12 سال پیش که مرس و پس از آن سارس به وجود آمدند و اکنون نیز تبدیل به ویروس کووید - 19 شده است، دقیقا ویروس جایگاه خود که ریه و بدن انسان است را پیدا کرده است.
وی اضافه کرد: این اتفاق دقیقا برای آنفلوآنزا نیز در سال 1918 به وجود آمد و در طول تاریخ بیماری های مختلف دیگری نیز اینگونه به وجود آمدند.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان گفت: میکروب ها، باکتری ها و قارچ ها برای ادامه حیات نیاز به شرایط محیطی دارند؛ یکی از عوامل محیطی PH محیط زندگی است که می تواند به دلیل تغییر فصل و دما تغییر کند. PH محیط شامل آب، هوا و خاک است. تغییر دما و رطوبت باعث می شود که PH محیط تغییر پیدا کند و به سمتی برود که می تواند شرایط ادامه زندگی و تکثیر میکروب ها را افزایش دهد.
وی اضافه کرد: در پاییز در همه جوامع بشری این اتفاق رخ می دهد و در نتیجه، انواع و اقسام میکروب ها خود را با محیط وفق می دهند و در بدن میزبان رشد می کنند.
در ایمن سازی، دغدغه داریم
کنارکوهی شرح داد: همه این مسائل باعث می شود که در پاییز و با تغییر فصل، شاهد بروز بیماری هایی باشیم. بیماری های عمده ای که پیش بینی می کنیم شامل آنفلوآنزای پرندگان، تب برفکی و بیماری LSD است. بر این اساس برنامه ریزی می کنیم تا بتوانیم از پس هزینه های سرسام آور ایمن سازی برآییم.
وی گفت: ما در حوزه ایمن سازی، واقعا دغدغه داریم و شاید امسال به دلیل کمبودهای موجود، نتوانیم آنگونه که باید در این حوزه خدمت رسانی کنیم اما همه تلاش خود را می کنیم.
کروناویروس می تواند از بدن انسان به بدن حیوان منتقل شود
مدیرکل دامپزشکی خوزستان در پاسخ به اینکه آیا کروناویروس از دام به انسان و بر عکس منتقل می شود؟ اعلام نمود: برای اینکه بیماری به وجود بیاید حتما باید عامل بیماری، میزبان خود را شناسایی کند. کروناویروس در چهارپایان و پرندگان در طول تاریخ وجود داشته اما آن گونه ای از این ویروس که در انسان بیماری ایجاد می کند، جهش ژنتیکی داشته است.
وی اضافه کرد: در واقع این ویروس اگر با شرایط مشابه در بدن هر نوع حیوان قرار گیرد، بیماری ایجاد نمی کند. هر چند که ماهیت این ویروس بسیار متفاوت است و پیش بینی درباره کرونا کار سختی است.
کنارکوهی ادامه داد: تمام یافته های ما تا به امروز نشان می دهد که کروناویروس می تواند از بدن انسان آلوده به بدن حیوان منتقل شود اما بیماری ایجاد نمی کند. با توجه به اینکه کووید - 19 جزو بیماری های مختل کننده تشکیلات دامپزشکی جهانی نیست، برنامه خاصی برای مقابله با کروناویروس در بخش دامپزشکی در جهان وجود ندارد.
وی اضافه کرد: هر چند در فعالیت های مربوطه و عمدتا پس از کشتار دام در کشتارگاه های دام و طیور و در مرکز عرضه و بسته بندی، آموزش های لازم داده شده است اما فعالیت خاصی در ارتباط با خود ویروس انجام نشده است.
انتقال ثانویه کرونا از فرآورده دامی به انسان
مدیرکل دامپزشکی خوزستان تاکید کرد: البته ویروس کرونا می تواند به صورت ثانویه به فراورده دامی منتقل شود. به عنوان مثال اگر فردی بیمار باشد، کروناویروس را از طریق ترشحات به فرآورده منتقل می کند. به این دلیل، پروتکل های بهداشتی ابلاغیه از وزارت بهداشت در حوزه دامپزشکی کاملا رعایت می شوند.
به گزارش خبرنگاران، وی اضافه کرد: ظن قوی این است که بیماری کووید - 19 از طریق خفاش به انسان منتقل شده است و به نظر می رسد که از طریق خوردن خفاش، کروناویروس تبدیل به پاندمی جهانی شده است.
کنارکوهی اعلام نمود: با توجه به اینکه علم انسان تجربی است، این تجربه را به تاریخ پزشکی خود اضافه می کنیم که هیچ انسانی نباید موجودی را که از نظر بهداشتی تایید نشده است، مصرف کند.
وی اضافه کرد: متاسفانه این اتفاق در کشور ما نیز می افتد. علی رغم توصیه های بهداشتی بسیار زیاد، فعالیت ها و سرمایه گذاری هایی که در بخش آموزش و صنعت اجرا شده، باز هم شاهد این هستیم که افرادی مرغ زنده و یا فرآورده های را از مکان های نامعتبر تهیه می کنند.
خطر تهیه فرآورده های دامی و مرغ از مکان های غیرمجاز
مدیرکل دامپزشکی خوزستان گفت: این باور و فرهنگ غلط ممکن است روزی باعث شود از طریق مرغ زنده ای که در مکان های غیرمجاز عرضه می شود، بیماری شیوع پیدا کند، پس بهتر است کاری که کشورهای پیشرفته انجام داده اند را در پیش بگیریم. وقتی توان اجریی ما در حدی نیست که بتوانیم این مکان های غیرمجاز را جمع آوری کنیم بهترین کار این است که مردم را از طریق رسانه ها و فضای مجازی آگاه کنیم زیرا تهیه مرغ زنده از مکان های غیرمجاز و فرآورده های دامی، خطرناک است.
تمایل به تهیه مرغ و گوشت زنده غیربهداشتی، با وجود کشتارگاه های پیشرفته
کنارکوهی با اشاره به بهره برداری از یک کشتارگاه صنعتی تا یک سال آینده، اضافه کرد: وقتی کشتارگاهی بر اساس آیتم های علمی به وجود آید، آنقدر در سلامت تاثیرگذار خواهد بود که می تواند دو بیمارستان را تعطیل کند.
وی اضافه کرد: در استان خوزستان 9 کشتارگاه طیور وجود دارد که دو کشتارگاه تمام صنعتی و پیشرفته نیز به این تعداد اضافه شده است.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان ادامه داد: ما این ظرفیت ها را در استان خوزستان داریم اما متاسفانه مردم به تهیه مرغ و گوشت از مکان های عرضه مرغ و دام زنده غیربهداشتی تمایل دارند.
تعهد نمی دهیم که مرغ و گوشت خارج از شبکه، سالم باشند
کنارکوهی گفت: کشتارگاه های استان خوزستان دارای ظرفیت زیادی هستند، به گونه ای که نیاز استان های اطراف را نیز تامین می کنند اما با این حال، اشخاصی را می بینیم که مرغ زنده عرضه می کنند.
وی اضافه کرد: این فرایند باعث می شود که سیستم عرضه و تولید دچار اختلال شود و بیماری انتقال یابد.
به گزارش خبرنگاران، مدیرکل دامپزشکی خوزستان تاکید کرد: توصیه ما به مردم این است که به بخش بهداشت و امنیت غذایی به ویژه در حوزه دامپزشکی اعتماد کنند. هر محموله ای که نشان دامپزشکی داشته باشد از نظر ما قابل تایید است اما برای عرضه های خارج از شبکه هیچ تعهدی نمی دهیم که سالم باشند و ضرری به سلامت جامعه وارد نکنند.
85 درصد دامپروی های خوزستان سنتی هستند
وی شرح داد: صنعت کشاورزی و دامپروری در گذشته یکی از صنایع مادر بوده اما اکنون اینگونه نیست.
کنارکوهی اضافه کرد: در حال حاضر حدود 250 هزار خانوار از صنعت دامپروری در خوزستان ارتزاق می کنند. حدود 85 درصد دامپروی های خوزستان نیز سنتی هستند یعنی هر دامپرور از یک تا 20 گاو را پرورش می دهد.
وی اعلام نمود: استان خوزستان یکی از استان های دامپروری کشور است و گونه هایی که در خوزستان وجود دارد، در جهان بی نظیر هستند، به عنوان مثال گاومیش ها.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان گفت: هر چقدر برای این صنعت هزینه کنیم در واقع برای آینده سرمایه گذاری کرده ایم و هر چه به دامپزشکی خدمات مالی و نیروی انسانی برسد، قطعا تاثیر آن را در جامعه خواهیم دید.
افزایش سرسام آور قیمت واکسن دام و طیور
وی شرح داد: هر چند اکنون نسبت به بیماری های دامی آرامش نسبی در استان خوزستان داریم اما نمی توانیم برای سال آینده این شرایط را داشته باشیم. تا سال گذشته واکسن را رایگان به دامدار ارائه می دادیم اما امسال به دلایل مختلف، هزینه هر واکسن دام و طیور مثلا 50 هزار تومان است. این هزینه ها برای دامدار، سرسام آور است.
کنارکوهی گفت: در حوزه دامپزشکی در تامین نهاده ها، هزینه های ما تقریبا 70 تا 100 برابر شده است و در نتیجه با این شرایط، زنگ خطر را درمی آوریم.
وی اضافه کرد: نهاده های تولیدی ما که دارو و واکسن یک قلم آن است، در معرض خطر است و ما از این بابت نگران هستیم. هزینه نهاده های دامی افزایش زیادی داشته و تصمیم گیری در این مورد بر عهده دامپزشکی نیست.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان اعلام نمود: اگر تعدادی از 250 هزار خانوار دامپرور خوزستان از چرخه تولید خارج شوند، جایگزینی برای آن ها نداریم و بهداشت غذایی به خطر می افتد بنابراین لازم است تصمیم گیران در این زمینه نگاهی به کشورهای پیروز این حوزه بیاندازند.
نمی توانیم واکسن رایگان در اختیار دامداران قرار دهیم
وی ادامه داد: اکنون قیمت گوشت 100 تا 120 هزار تومان است؛ مصرف کننده، تولیدکننده و کشتارگاه دار ناراضی هستند اما دلال ها سود می کنند. امروز شاهد این هستیم که قیمت مرغ کیلویی 22 هزار تومان است و به نظر می رسد که افزایش قیمت خواهد داشت. سویا سال گذشته 2700 تومان بود اما امروز کیلویی 13 هزار تومان است و از طرف دیگر این انتظار وجود دارد که دامدار قیمت مرغ افزایش ندهد. باید به این حوزه نگاه صنعتی و حرفه ای داشت تا بتوان مسائل را حل کرد.
کنارکوهی اعلام نمود: ما دیگر نمی توانیم واکسن رایگان در اختیار دامداران قرار دهیم و همه این مسائل، صنعت دامپروری را هدف قرار داده و زنگ خطر را به صدا درآورده است.
وی شرح داد: به مردم توصیه می کنیم از مراکز مورد تایید دامپزشکی گوشت و مرغ را تهیه کنند و توجه کنند که هیچ دام و مرغ زنده و کشتارشده در کنار خیابان مورد تایید دامپزشکی نیست.
مدیرکل دامپزشکی خوزستان اعلام نمود: متاسفانه کسی برای تعطیل کردن کشتارگاه های سنتی همکاری نمی کند، البته دادگستری همکاری خوبی با ما دارد.
منبع: خبرگزاری ایسنا