بورس به رنگ دلار
به گزارش دکتر برای تو، هر چند نرخ دلار به عنوان یکی از پارامتر های اساسی در مشخص استراتژی سرمایه گذاران بورسی از اهمیت بالایی برخوردار بوده اما بخشی از واکنش بازار مرتبط با تغییرات دلار است. اکنون بیش واکنشی که سهامداران بورسی نسبت به نوسانات دلار دارند غالبا در بین سرمایه گذاران فعال در این حوزه دیده نمی گردد.
به گزارش دنیای اقتصاد؛ با اینکه طی چند وقت اخیر حدود 10هزار تومان از قیمت دلار کاسته شده است اما در بورس شرایط به نوعی پیش رفته است که واکنش سرمایه گذاران به این اتفاق بیش از حد واقع است.
آینه دست درازی به بورس
در ادامه نوک پیکان چرایی ریزش بورس به طور مستقیم دولت را نشانه می رود. زمانی که رییس دولت وعده دلار 15 هزار تومانی همزمان با آزاد سازی دارایی های بلوکه شده در کره جنوبی را داد هر چند بدون محاسبه و توجیه مالی، تمام محاسبات فعالان مالی به هم ریخت.
اعمال سیاست های یک طرفه دولت در حوزه قیمت گذاری فولاد و کمی عقب تر افزایش تنش بین وزارت خانه های اقتصاد و نفت در مورد صندوق پالایشی یکم و موارد متعدد دیگر در کنار سیاست های خلق الساعه ای همانند وضع مالیات بر صادرات مواد خام و نیمه خام صنایع عظیم همگی در شرایط کنونی قیمت سهام صنایع و شرکت ها قابل مشاهده هستند.
بر این اساس می توان بر این نکته تاکید نمود که انعکاس اقدامات دولت و مجلس در بورس به عنوان متغیر هایی بسیار مهم تر از نوسان دلار از سوی سرمایه گذاران در نظر گرفته می شود.
ارزندگی دلاری سهام ؟
یک روز دیگر تحلیف بایدن در ایالات متحده آمریکا صورت می گیرد. تجربه چند وقت اخیر نیز نشان داده است که واکنش های دلاری به مواضع بایدن منجر به کاهش این نرخ در اقتصاد ایران می شود. با این حال اکنون این پرسش مطرح است که آیا در صورت تداوم افت دلار باز هم شاهد ریزش یک دست سهام صنایع در بازار سهام خواهیم بود؟
هر چند با توجه به احتمال کسری بودجه 1400، تحریم و به طور کلی شرایط نامساعد مالی نرخ دلاری کمتر از 20 هزار تومان از سوی بعضی از صاحب نظران مالی پیش بینی نمی شود اما با در نظر دریافت سناریوی افت این نرخ، سقوط مجدد شاخص های سهام همانند چند وقت اخیر دور از انتظار نیست. با این حال ارزیابی تحلیلگران از نوسان (در محدوده 21 و 22 هزار تومانی) دلار و میزان اثرگذاری آن در عملکرد شرکت ها حاکی از ارزندگی صنایع و شرکت های بورسی در شرایط فعلی دارد.
با اینکه کره جنوبی پس از توقیف نفتکش در آب های خلیج فارس، یک واحد از نیروهای نظامی را به منطقه فرستاده بود دیروز به طور رسمی خاطرنشان کرد که نیروی نظامی این کشور از تنگه هرمز خارج شده است. این اتفاق در جای خود می تواند در کنار کاهش ریسک منطقه به کاهش مجدد دلار نیز منجر شود که یقینا واکنش صنایع دلاری را به همراه خواهد داشت.
بورس پس از کف سازی باز می شود
پشوتن مشهوری نژاد، کارشناس بازار سرمایه: قیمت سهام شرکت ها در کلیت بازار سهام با در نظر دریافت محدوده فعلی دلار (21 و 22 هزار تومان) ارزنده است. اکنون نباید فرایند دلار را ریزشی بیان کرد بلکه بیشتر موضوع درجا زدن و نوسان مطرح است بنابراین با چنین موضوعی، فرض دلار در محدوده هایی خیلی کمتر از ارقام فعلی به هیچ عنوان واقعیت نخواهد داشت.
با این حال فرایند نزولی فعلی و فروش سهام در بورس به دلیل تغییرات نرخ دلار نیست بلکه عمده دلیل عرضه های سنگین خستگی سرمایه گذاران از شرایط فعلی بازار سهام است.
با توجه به داده های مالی کاهش نرخ دلار کمتر از 20 هزار تومان امکان پذیر نیست و در همین حال پیش بینی می شود که این نرخ برای حداقل یک سال در ارقامی همانند 25 هزار تومانی باقی خواهد ماند. به دلایلی همچون خوشبینی از انتخابات آمریکا دلار افت کرد و در صورت مهار کرونا و آغاز مجدد سفر دلار یقینا افزایشی می شود.
در حال حاضر نیز سقوط شاخص های بورسی به دلیل افت دلار نیست بلکه موج آخری است که سهامداران کلافه از ریزش ها به قصد خروج اقدام به فروش سهام می نمایند. بازار نیز پس از مدتی با کف سازی مجدد در فرایند صعودی قرار خواهد گرفت.
دولت و مجلس متهم ریزش بازار
مهدی دلبری، تحلیلگر بازار سرمایه: پیش بینی ارزندگی سهام وابستگی شدیدی به میزان دخالت دولت و مجلس در ساختار بازار سرمایه دارد. زمانی که در شرایط مبهم مالی قرار می گیریم و بعضا این دو نهاد در فرآیند قیمت گذاری ها دست اندازی می نمایند که پیامد آن سوخت سود سهامداران بازار است، در نتیجه دورنمای ارزنده ای را هم نمی توان برای آینده متصور شد.
در حال حاضر نرخ دلار به عنوان متغیر مهم و اساسی در بازار مطرح نیست چرا که پیش از ریزش دلار شاهد ایجاد فرایند نزولی در شاخص های سهامی بودیم. با توجه به شیوه نامه فولاد و قیمت گذاری هایی که در حوزه پتروشیمی ها صورت می گیرد قیمت سهام از دید سرمایه گذاران همچنان بالا ارزیابی می شود و تداوم فرایند ریزشی را در بازار خواهیم داشت.
نرخ سود بانکی نیز دیگر ریسکی است که در بازار سهام وجود دارد. به این معنی که سرمایه گذار سودی بدون ابهام و کاملا شفاف را به وسیله بانک دریافت می نماید. چنین رویدادی با استفاده از سازوکار بانکی به تمام فعالان مالی سیگنال کسب سود 20 درصدی بدون هیچ گونه فعالیت را ارسال خواهد نمود که عملا در پی آن اقتصاد کشور نیز تنبل می شود.
موضوع بعدی در مورد سهام عدالت است که بدون هیچ گونه برنامه ریزی وارد بازار سهام شد. ورود به بازار بدون آموزش به سرمایه گذاران و ایجاد ساختار مطلوب در این زمینه نیز بازار را با چالش جدید همراه کرد. از سویی ابهامات در موضوعات سیاسی به شدت بالاست. پس از تغییر دولت در آمریکا و تغییر دولت تا چند ماه آینده در کشور افزایش یا کاهش تنش ها در منطقه برای سرمایه گذاران مهم ارزیابی می شود.
ریزشی با توجیه مالی یا سیاسی؟
محمد نوربخش تحلیلگر بازار سرمایه: سهام بعضی از شرکت های تاثیر گذار در فرایند حرکتی شاخص کل بورس تهران با دلار 20 هزار تومانی هم ارزنده هستند. برآورد هایی در مورد تداوم ریزش این نرخ نیز وجود دارد که پیامد قطعی آن ایجاد هیجان و ادامه دار شدن ریزش فعلی در بازار سهام خواهد بود.
بر این اساس همگام با افت دلار امکان ریزش سهام شرکت های عظیم تا 15 درصد دیگر نیز دور از انتظار نخواهد بود. در صورت رفتار منطقی دولتمردان نباید دلار به ارقامی کمتر از 20 هزار تومان کاهش پیدا کند حتی در صورت بازگشت برجام، نرخی کمتر از محدوده فعلی توجیه مالی برای بازار ندارد اما به طور کلی می تواند توجیه سیاسی داشته باشد.
در بازار سرمایه بعضی از شرکت ها با نرخ دلاری کمتر از 20 هزار تومان هم وجود دارند که می توانند برای قشر سرمایه گذار ارزنده محسوب شوند.
منبع: فرارو