آخرین شرایط واردات واکسن
به گزارش دکتر برای تو، عضو هیات رئیسه اتاق تهران شرح داد: برنامه جهانی واکسیناسیون سازمان بهداشت جهانی به نام کواکس، به این منظور تعریف شده که کشورهای مختلف جهان بر اساس بافت جمعیتی خود و میزان خطری که برای ابتلا دارند، سهمیه ای از واکسن های تولید شده برای کرونا را دریافت کنند و ایران نیز در این فهرست قرار گرفته است.
ناصر ریاحی، عضو هیات رئیسه اتاق تهران ادامه داد: بر خلاف بسیاری از سایر داروهایی ها که به کشور وارد می شود و بخش خصوصی، نقش محوری را در آنها ایفا می کند، کواکس اعلام کرده که در این برنامه تنها با دولت ها همکاری خواهد کرد و همین موضوع کار را برای ایران سخت کرده است. بخش خصوصی به هر حال در این سال ها راه هایی را برای کاهش فشار تحریم ها و واردات دارو به کشور پیدا کرده است اما کار برای دولت بسیار سخت است. دولت ایران در جابجایی منابع اقتصادی واقعاً با محدودیت روبرو است و همین امر، کار را برای واریز ارز موردنیاز برای خرید واکسن سخت کرده است.
این فعال اقتصادی با انتقاد از عملکرد دولت امریکا در بستن دست ایران برای واردات واکسن، بیان نمود: در شرایطی که جامعه ایران نیز مانند بسیاری از کشورهای دنیا، با شیوع کرونا روبرو است، آمریکا به شکلی بی رحمانه، همچنان موانع و محدودیت ها را حفظ کرده و همانطور که رئیس کل بانک مرکزی گفت این موضوع در رابطه با خرید واکسن نیز خود را نشان داده است. در این حوزه باید جامعه دنیای ورود کند تا لااقل ایران بتواند از محل دارایی های بلوکه شده خود، پول واکسن را واریز کرده و بخشی از این مسائل جدی را پشت سر بگذارد.
به گفته ریاحی، صحبت های جدید وزیر بهداشت نشان می دهد که ایران پایان توانسته راهی برای پرداخت مبلغ موردنیاز برای واکسن پیدا کند و این امید وجود دارد که در کوتاه ترین زمان ممکن لااقل بخشی از جمعیت کشور این واکسن را استفاده کنند.
وی در پاسخ به این سؤال که در چارچوب برنامه دنیای کواکس، چه میزان واکسن در اختیار ایران قرار خواهد گرفت؟ توضیح داد: این برنامه دنیای با هدف کاهش فشار کرونا بر کادر درمان و البته گروه های آسیب پذیر در نظر گرفته شده است و بر اساس میزان جمعیت کشورها، سهمیه ای برای آنها در نظر گرفته اند. طبق براوردهای کواکس، سهم ایران در این حوزه حدود 16 میلیون و 800 هزار دوز واکسن خواهد بود.
او ادامه داد: با توجه به لزوم واکسینه شدن کادر درمان که مستقیماً در برابر کرونا قرار دارند و البته گروه ها بالای 60 سال که بخش مهمی از بیماران زمینه ای نیز در این گروه سنی هستند، می توان گفت، در صورتی که این واکسن ها تزریق شوند، بخش مهمی از آمار مرگ و میر و آمار کسانی که به شکل جدی با این بیماری روبرو می شوند کاهش خواهد یافت و عدد مرگ و میر روزانه قطعاً تک رقمی خواهد شد که به معنی عبور از بخش مهمی از بحران کروناست.
زمان احتاقتصادی ورود واکسن
ریاحی درباره زمان احتاقتصادی رسیدن این واکسن ها به ایران نیز گفت: کواکس تا به امروز حدود یک میلیارد دوز واکسن خریداری کرده که این عدد را بر اساس سهمیه کشورهای مختلف در اختیار آنها قرار خواهد داد. با توجه به محدودیت هایی که در راستا تولید وجود دارد، احتمالاً این واکسن به شکل یک جا وارد نخواهد شد اما با توجه به زمان بندی که استفاده از آنها دارد و باید در دوره های چند هفته ای زده شود، به شکل مداوم واردات آنها ادامه خواهد داشت. می توان به شدت امیدوار بود که تا فروردین یا اردیبهشت امسال، تمام گروه های خطر و شهروندان بالای 60 سال ایرانی واکسینه شوند و به این ترتیب بحران کرونا و مرگ و میر بالای ناشی از این ویروس به خاتمه رسیده و در گام های بعد با واکسینه کردن مابقی گروه ها، انشاالله به سمت ریشه کن کردن آن حرکت خواهیم کرد.
وی در پاسخ به این سؤال که آیا واکسنی که به ایران می رسد تولید شرکت فایزر خواهد بود، توضیح داد: همانطور که پیش از این نیز اعلام شده، واکسن فایزر برای نگهداری و جابجایی به دمای منفی 70 درجه نیاز دارد که فراهم کردن امکانات لازم برای آن چه در ایران و چه در بسیاری از کشورهای دنیا، سخت و حتی غیرممکن است و با توجه به صحبت هایی که اخیراً رئیس انیستیتو پاستور داشته، احتمالاً در ایران سختی هایی وجود خواهد داشت.
عضو هیات رئیسه اتاق تهران ادامه داد: البته در حال حاضر چندین شرکت مختلف تولید واکسن در گام های خاتمهی به سر می برند. یک شرکت آمریکایی اعلام کرده که واکسنش نیاز به باقی ماندن دائمی در دمای منفی 70 درجه ندارد و حمل و نقل آن آسان خواهد بود. در کنار آن، واکسن هایی که در چین و هند تولید شده اند نیز تاییدیه های قدرتمندی از جمله در اتحادیه اروپا گرفته اند که نشان دهنده ایمن بودن آنهاست. البته قیمت واکسن چینی بسیار بالاست اما به هر حال می تواند بخشی از گزینه ها باشد.
ریاحی درباره واکسن ایرانی کرونا و میزان امید به نتیجه رسیدن آن نیز گفت: ما پیشتر نیز در ایران از شیوه ویروس ضعیف شده برای طراحی و تولید واکسن استفاده کرده بودیم و از این رو در شرایط فعلی نیز می توان بسیار امیدوار بود که محققان ایرانی بتوانند به نتایج قطعی رسیده و واکسن داخلی را برای مردم کشور فراهم کنند. البته با توجه به اینکه احتمالاً چند ماه زمان نیاز خواهد بود تا این واکسن به گام نهایی برسد، تا پیش از آن باید تلاش کنیم از تمام گزینه های بین المللی استفاده کرده تا حد امکان، نیازهای فوری کشور را تأمین کنیم.
منبع: اتاق بازرگانی ایران