دستگاهی ساده برای تشخیص ویروس کرونا در فاضلاب
به گزارش دکتر برای تو، دستگاهی ساده، مقرون به صرفه و قابل حمل به شکل یک اژدر با موفقیت توانست وجود ویروس سارس-کوو-2 را در فاضلاب استرالیا تشخیص دهد و در حالی که ویروس در شهرهای عظیم در حال گسترش است راه را برای مصرف جهانی باز کند.
با ما همراه باشید و درباره وبلاگ هیچکس بیشتر بدانید.
به گزارش خبرنگاران و به نقل از سایمکس، محققان دپارتمان مهندسی عمران دانشگاه موناش(Monash) با مشارکت دانشگاه های دیگر و صنایع محلی و بین المللی فهمیدند با استفاده از روش نمونه گیری غیر فعال(passive sampling) می توان وجود سارس-کوو-2 در فاضلاب را در سه سطح شخصی، حومه شهر و شهری تشخیص داد.
این دستگاه که نمونه گیر غیرفعال اژدر(Torpedo Passive Sampler) و زیردریایی فاضلاب نام دارد به وسیله گوش پاک کن، گاز پانسمان پزشکی و غشای الکترونگاتیو آزمایشگاهی ساخته شده که همه این ها درون یک پوسته باریک که به وسیله چاپ سه بعدی تهیه شده است قرار می گیرند.
نمونه گیرهای غیر فعال در هشت منطقه استرالیا قرار گرفتند. این مناطق شامل فاضلاب مرکز نگهداری سالمندان با 260 ساکن و کارمندانش و همچنین عظیم ترین تصفیه خانه ملبورن که فاضلاب بیش از دو میلیون ساکن را جمع آوری می نماید بودند. هفت منطقه در کلان شهر ملبورن و یک منطقه در کولک(Colac) بود.
تمام این مناطق مکان هایی بودند که در طول موج دوم بیماری در آنها کووید-19 دیده شده بود. تجزیه و تحلیل ها نشان داد که تشخیص سارس-کوو-2 توسط نمونه گیر غیر فعال موفقیت آمیز بوده است. تحقیقات همچنان نشان داد هنگامی که متوسط وجود ویروس در آب یک در میلی لیتر باشد حداقل یکی از دستگاه های مستقر در آن مکان در همان روز آن را مثبت اعلام می نمایند.
در خبری فوق العاده برای دولت و سرزمین استرالیا و سایر کشورها اعلام شد که استفاده از این فناوری آزاد بوده و فایل پرینت سه بعدی آن آماده انتشار برای استفاده فوری است.
فقط در مدت پنج ماه بیش از 2500 نمونه گیر به سراسر ایالت های استرالیا، نیوزیلند، کانادا و هلند ارسال شدند و به زودی به آمریکا و اندونزی نیز می رسند.
این دستگاه باید برای مدت معینی در آب بماند تا با آلودگی ها برخورد داشته باشد.
دانشیار دیوید مک کارتی(David McCarthy) از دانشگاه موناش که نویسنده اصلی این مقاله است می گوید: این دستگاه جایگزینی ارزان، ایمن و راحت است که می تواند جایگزین روش های سنتی قدیمی گردد. نتایج تحقیقات نشان می دهد که از پنبه، گاز پزشکی و غشای الکترونگاتیو می توان برای تشخیص سارس-کوو-2 استفاده کرد و ثابت می نماید این نمونه گیرها می توانند نظارت بر کووید-19 و سایر ویروس های مشکل ساز در آینده را بهبود بخشند. نظارت بر فاضلاب ها مخصوصا در کشورهایی مثل استرالیا که تعداد افراد مبتلا کم است کار دشواری است و به همین دلیل است که یک روش قابل حمل مورد احتیاج است. قابل حمل بودن و اندازه این دستگاه به این معناست که ما می توانیم با دقت بیشتر و به طور هدفمند فاضلاب مناطق مختلف از جمله حومه شهرها و خانه های سالمندان که احتمال وجود ویروس در آن ها بیشتر است آنالیز کنیم.
علاوه بر همه این ها این دستگاه با قیمت 20 دلار نسبت به دستگاه های 5000 دلاری اتوماتیک بسیار ارزان قیمت تر است و استفاده از آن آسان تر بوده و نتایج مناسب تری ارائه می دهد.
ایده ساخت دستگاهی برای تشخیص کووید-19 در فاضلاب از دکتر نیکولاس کروسبی(Nicholas Crosbie) از مرکز آب های ملبورن بود. او خودش این ایده را از کارهای دکتر برندان مور (Brendan Moore) الهام گرفته است.
کار با این نمونه گیر ساده است. محققان آن را در آب می اندازند و اجازه می دهند برای مدتی بیش از 4 روز در آب بماند. در طول این زمان مواد داخل این نمونه گیر مانند یک تور ماهیگیری ویروس سارس-کوو-2 را جذب می نماید. سپس این نمونه گیرها به آزمایشگاه برگردانده می شوند و مورد آنالیز قرار می گیرند. شواهد نشان می دهد که میزان ویروس به دام افتاده با تعداد افراد مبتلا در منطقه ارتباط دارد. از این روش در بیشتر شهرهای استرالیا استفاده شد تا وجود سارس-کوو-2 در جمعیت های آن مناطق آنالیز و دنبال گردد.
افراد مبتلا به کووید-19 معمولا ویروس را به وسیله مدفوع، عطسه و یا سرفه دفع می نمایند و این ویروس ها به فاضلاب منطقه راه پیدا می نماید. شواهدی نشان می دهد که دفع ویروس در مراحل اولیه بیماری پیش از بروز علائم شروع می گردد.
مک کارتی می گوید: این کشف شگفت انگیز است زیرا می تواند به طور اساسی راه های تشخیص شیوع ویروس در جامعه را تغیر دهد و به مراقبت های بهداشتی یاری کند. همچنین ما این روش را به کشورهایی که احتیاجمند راه های ارزان و آسان برای کنترل شیوع بیماری هستند پیشنهاد می کنیم.
منبع: خبرگزاری ایسنا