تب آفرودسواران برای توبیرون دزفول
به گزارش دکتر برای تو، تردد آفرودسواران در دل دره توبیرون دزفول محیط زیست حیوانات و آبزیان منطقه را تحت تاثیر قرار داده است.
ایرنا: توبیرون واژه ای محلی به معنای بریدن تب است؛ همانگونه که دره توبیرون دزفول به واسطه عمق دره و عبور نهری زیبا از میان آن به مکانی خنک برای جهانگردان و طبیعت دوستان در تمام ایام سال تبدیل شده است.
ولی این روزها جیپ های آفرود با سرعت تمام از دره می گذرند و صدای دلخراش آنها جهانگردان و حیوانات را می آزارد؛ جای لاستیک خودروها بر تن طبیعت می ماند و آرامش حیوانات را سلب می نماید.
این بی توجهی ها ادامه می یابد و منطقه ای بکر به جولان آفرودسواران تبدیل می گردد؛ اتوبوس های جهانگردی هم یکی پس از دیگری در منطقه نمایان می شوند و رنگ زرد دزفول را قرمز می نمایند اگرچه قرمز شدن شرایط کرونا در دزفول به عوامل دیگری هم بستگی دارد و موضوع گزارش نیست.
بنا به گفته رییس اداره حفاظت محیط زیست شهرستان دزفول، ورود وسایل نقلیه در مناطق بکر طبیعی موجب انواع مخاطرات زیست محیطی از جمله برهم زدن اکوسیستم بستر، مرگ و میر آبزیان و موجودات ساکن در دره و آلودگی صوتی می گردد.
رضا قپانچی پور تخریب و زوال تدریجی دره توبیرون در سایه تداوم حضور آفرودسواران را دور از انتظار ندانست.
برهم زدن امنیت منطقه، تخریب و زوال تدریجی دره توبیرون از دیگر چالش های حضور آفرودسواران در این دره هستند که رضا قپانچی پور به آنها اشاره و بر لزوم اتخاذ تدابیر فوری برای حفاظت و حراست از این محل منحصر به فرد تاکید می نماید.
نکته قابل تامل دیگر آب آشامیدنی عشایر ساکن در پایین دست رودخانه است که با تردد آفرودسواران و بی توجهی جهانگردان تحت تاثیر قرار گرفته و آلوده می گردد علاوه بر آن باید به شکسته شدن درختان بستر رودخانه نیز اشاره نمود؛ درختان و پوشش گیاهی که سال ها در این دره چشم نواز بودند اکنون در خطر هستند.
علاوه بر آلودگی صوتی ناشی از تردد خودروها در این مناطق که موجب ناامنی حیات وحش می گردد اکوسیستم و بستر رودخانه که محل زیست آبزیان است نیز دگرگون شده است.
جلوگیری از ورود وسایل نقلیه و آفرودسواران به دره توبیرون از راهکارهایی است که رئیس اداره حفاظت محیط زیست دزفول به آن تاکید دارد تا از این طریق پاکیزگی آب و محیط زیست حفظ گردد ولی کو گوش شنوا!
جهانگردان از استان های مختلف می آیند و بعضی از آنها به هیچ اصولی پایبند نیستند؛ آفرودسواران هم که می خواهند گاز بدهند، ویراژ بروند و لذتش را ببرند.
منع تردد خودروها به دره و صرفا پیاده روی در این دره زیبا می تواند کارگشا باشد؛ بهتر است جهانگردان پیاده روی در این دره زیبا و استفاده از مواهب طبیعی آن را جایگزین لذت گاز دادن و ویراژ رفتن نمایند و به آیندگان هم نیم نگاهی داشته باشند.
دره توبیرون در راستا سردشت قرار گرفته که از جمله مناطق بکر و مستعد جذب جهانگرد و زیستگاه انواع پرندگان شکاری، جغد، خفاش، ماهی و انواع متنوعی از خزندگان است که نگاه و توجه به آنها، انسان را در فکر فرو می برد و یاد خالق یکتا و نعمت های بیکرانش می اندازد.
مهدی چناری رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و جهانگردی دزفول آفرودسواران را از دیگر جهانگردان مجزا و عنوان می نماید دره توبیرون یکی از مناطق بکر جهانگردی شهرستان دزفول است که جهانگردان و طبیعت دوستان در قالب تور و به صورت پیاده از این مکان بازدید می نمایند.
او همچنین بر لزوم برگزاری نشست های هم اندیشی با حضور اداره های میراث فرهنگی، جهانگردی و صنایع دستی، منابع طبیعی و آبخیزداری، حفاظت محیط زیست و فرمانداری دزفول تاکید دارد و می گوید باید سازو کاری برای جلوگیری از عبور خودروها از دره توبیرون درنظر گرفته گردد.
بنا به گفته چناری دره توبیرون در تملک میراث فرهنگی نیست ولی جزو مناطق جهانگردی دزفول به شمار می رود که احتیاج است ضمن در نظر دریافت نگهبان برای حفاظت از منطقه، از ورود خودرو به دره جلوگیری گردد تا مبادا آسیبی به این اثر طبیعی و جهانگردی وارد گردد.
دره توبیرون مکانی شگفت انگیز و تماشایی در جنوب غرب ایران است که در بخش سردشت دزفول و 20 کیلومتری این شهر جای دارد.
شهرستان دزفول از مواهب طبیعی فراوانی نظیر کوه، جنگل، جلگه، دریاچه، دره، رود و آبشار برخوردار است و از مقاصد جهانگردی شمال خوزستان به شمار می رود ولی این روزها که کرونا حرف نخست محافل شده و قربانی می گیرد بهتر است جهانگردی را کنار بگذاریم و به طبیعت فرصت تنفس دهیم.
بنا به اعلام دانشگاه علوم پزشکی اهواز، هشت شهرستان خوزستان از جمله دزفول در شرایط قرمز و پرخطر کرونا قرار گرفته اند. برگزاری تورهای جهانگردی، مراسم عروسی و عزا، تجمع های مختلف، دورهمی های خانوادگی از عوامل اصلی افزایش کرونا در این استان عنوان شده اند.
منبع: توریسم آنلاین