کودتای سیاسی به جای مسئولیت پذیری

به گزارش دکتر برای تو، درحالی که پس از انفجار بیروت احتیاج به مسئولیت پذیری مسئولان لبنانی بیش از هر زمان دیگری احساس می گردد، اما بعضی طرف های داخلی با حمایت های خارجی راستا کودتای سیاسی علیه دولت را در پیش گرفتند.

کودتای سیاسی به جای مسئولیت پذیری

به گزارش گروه دیگر رسانه های خبرنگاران، پس از انفجار مهیب بندر بیروت بهره برداری های سیاسی از آن کلید خورد. پیش از این انفجار ناصیف حتی وزیر خارجه سابق لبنان تحت فشارهای خارجی از سِمَت خود کناره گیری کرد و پس از انفجار نیز فشارها علیه دولت حسان دیاب برای وادار کردن آن به استعفا تشدید شد. رسانه های آمریکایی و سعودی در طول این مدت کوشش کردند تا با هدف ایجاد تنش و خلأ سیاسی در لبنان فشارهای خود را علیه لبنان به طور عام و علیه حسان دیاب به طور خاص، گسترش دهند.

فشارهای خارجی علیه دولت حسان دیاب با هدف ایجاد خلأ سیاسی در لبنان تا جایی پیش رفت که لحظاتی پیش وزیربهداشت لبنان از استعفای کابینه لبنان اطلاع داد و خبرنگار المیادین نیز گزارش داد که حسان الدیاب تا لحظاتی بعد استعفای خود را اعلام می نماید.

پس از استعفای ناصیف حتی وزیر خارجه سابق لبنان، حسان دیاب با هدف ممانعت از ظهور و بروز خلأ سیاسی در این کشور خیلی سریع جانشین وی را به عنوان وزیر خارجه جدید منصوب کرد. تحولات سیاسی در لبنان پس از انتصاب وزیر خارجه جدید در راستا درست خود قرار گرفته بود که به یکباره انفجار مهیب بندر بیروت تمامی معادلات را دستخوش تغییر ساخت.

بدین ترتیب، انفجار بیروت به بهترین بهانه در دستان بعضی سران جریان های داخلی و متحدان خارجی شان برای تسویه حساب های سیاسی علیه دولت و مقاومت در لبنان تبدیل شد. لذا آنها شرایط پسا انفجار را بهترین فرصت برای پیاده سازی و عملیاتی ساختن سناریوی از پیش طراحی شده ساقط کردن دولت، دیدند. از همین روی، فرایند استعفاها تنها به وزیر خارجه سابق لبنان ختم نشد و امتداد پیدا کرد تا اینکه وزرای اطلاع رسانی، محیط زیست و توسعه اداری و نیز دادگستری نیز از پست های خود کناره گیری کردند.

افزون بر بعضی وزرای کابینه حسان دیاب، شماری از نمایندگان مجلس لبنان نیز تا این لحظه از سِمَت های خود کناره گیری کرده اند. ازجمله این افراد می توان به نمایندگان حزب الکتائب وابسته به جریان 14 مارس و بعضی شخصیت های دیگر وابسته به این ائتلاف یاد کرد. جملگی این افراد در بیان علت استعفای خود مدعی شدند که پس از انفجار بیروت راستا رشد و ترقی به روی لبنان مسدود شده و آنها دیگر امیدی به بهبود شرایط کنونی ندارند!

فرایند مذکور نشان از آن دارد که یک کوشش دسته جمعی بر اساس یک سناریوی از پیش طراحی شده به منظور از حد نصاب انداختن کابینه است؛ مسأله ای که در نهایت به ایجاد خلأ سیاسی در لبنان منجر خواهد شد و تبعات زیادی را در عرصه های گوناگون به دنبال خواهد داشت. در این میان، نمی توان از نقش ایالات متحده آمریکا و فرانسه به عنوان 2 بازیگری که بیشترین تأثیر را در رهبری کوشش ها برای ساقط کردن دولت داشته اند، غافل شد.

در همین ارتباط، روزنامه لبنانی الاخبار پیشتر با اشاره به کوشش های واشنگتن و پاریس برای تضعیف دولت حسان دیاب می نویسد: آمریکا همیشه به دنبال تضعیف دولت حسان دیاب بوده است و علت این مسأله هم به مواضعی بازمی شود که دولت اتخاذ نموده است. سلسله اظهارات مداخله جویانه سفیر ایالات متحده آمریکا درباره مسائل سیاسی و داخلی لبنان پیش از انفجار بیروت گواهی بر این مدعاست. فرانسه نیز به تبعیت از آمریکا اعمال فشارهای سنگین علیه دولت دیاب را در پیش گرفته است. پاریس به شدت از دیاب خشمگین است.

از سوی دیگر، نگاهی هرچند گذرا به سلسله اظهارات مداخله جویانه امانوئل ماکرون رئیس جمهور فرانسه پس از سفر به لبنان به دنبال انفجار مهیب بندر بیروت، ابعاد دخالت های خارجی برای ایجاد خلأ سیاسی در لبنان را بیش از پیش آشکار می سازد. وی در سخنانی در جمع مردم بیروت گفت: روز اول ماه سپتامبر (11 شهریور) دوباره به لبنان می آیم و اگر آنها (دولت و جریان های سیاسی لبنان) کاری انجام نداده باشند، خودم مسئولیت سیاسی تغییرات را به عهده می گیرم!

این اظهارات واضح و شفاف رئیس جمهور فرانسه نشان داد که وی از رهگذر پایکوبی بر ویرانه های بیروت به دنبال احیای استعمار فرانسه علیه لبنان است و ایجاد شکاف و خلأ سیاسی در این کشور را مقدمه تحقق هدف مذکور می داند. در این میان، نمی توان از کنار نقش بعضی جریان های داخلی در لبنان به ویژه جریان 14 مارس در همراهی با بیگانگان برای ایجاد بحران سیاسی در این کشور به سادگی عبور کرد.

جریان 14 مارس و رسانه های وابسته به آن تمام کوشش خود را برای عملیاتی ساختن سناریوی از پیش طراحی شده سرنگونی دولت به کار بسته اند به عنوان نمونه می توان به اظهارات اخیر ولید جنبلاط رئیس حزب سوسیالیست ترقی خواه اشاره نمود که مواضعش همیشه نزدیک به مواضع جریان 14 مارس بوده است. وی صراحتاً خواهان سرنگونی دولت حسان دیاب شده و اعلام نموده که این دولت باید محاکمه شود! بعضی رسانه های وابسته به 14 مارس نیز اعلام نموده اند که شمارش معکوس برای سرنگونی دولت طی هفته های آینده شروع شده است! این اظهارات نشان می دهد که بعضی طرف های داخلی در لبنان کودتای سیاسی علیه دولت با هدف سرنگونی آن را در دستور کار قرار داده اند.

بر اساس آنچه که گفته شد، واضح است که استعفاها در لبنان نه یک پدیده خودجوش که سناریویی از پیش طراحی شده است و مجریان آن شرایط آشفته ناشی از انفجار بیروت را بهترین زمان برای عملیاتی کردن این سناریو در نظر گرفته اند.

منبع: خبرگزاری دانشجو
انتشار: 11 مهر 1399 بروزرسانی: 11 مهر 1399 گردآورنده: dr4u.ir شناسه مطلب: 1176

به "کودتای سیاسی به جای مسئولیت پذیری" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "کودتای سیاسی به جای مسئولیت پذیری"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید